7 üzerinde deprem olabilir uyarısı! Naci Görür deprem beklediği yerleri açıkladı!

Türkiye’nin en önemli deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür bölge bölge sıralayarak deprem riski olan yerleri açıkladı. Deprem beklediği yerleri açıklayan Naci Görür 7 üzerinde büyüklükte depremlere kimsenin şaşırmaması gerektiğini söyledi.
7 üzerinde deprem olabilir uyarısı! Naci Görür deprem beklediği yerleri açıkladı!

Türkiye’de deprem denildiğinde akla ilk gelen bilim insanları arasında başta yer alan yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Naci Görür yeni deprem açıklamasında bulundu. Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür atılması gereken adımları sıraladı. Bazı bölgelerin deprem riskinin çok kuvvetli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür hem yetkililerden hem de vatandaşlardan duyarlı olmalarını istedi.

DEPREMLER BİTMEYECEK

Depremlerin sona ermeyeceğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye depremlerden kurtulamayacak ve bunlar sona ermeyecek. Bundan dolayı biz deprem dirençli kentleri inşa etmek zorundayız. Her depremde bir gece 90 bin insanımızı toprağa veremeyiz. Bu bize yakışmaz. Türkiye’de herhangi bir yerde bir sabah uyandığımızda 7 ve üzerinde bir deprem olabilir. Türkiye’de 5’in üzerindeki depremler ölümlere neden oluyor. Bizim bunu çözmemiz gerekiyor.” dedi.

ANTALYA'YA DEPREM UYARISI

Antalya’da konuşan Prof. Dr. Naci Görür bu kente ilişkin deprem riskini de açıklayarak, “Antalya’nın güneyinde Akdeniz içerisinde Kıbrıs, Girit bölgesinde Helen yayı dediğimiz dalma batma zonu var. Üç büyük tektonik hat Antalya’yı tehdit ediyor. Güneyden dalma batma zonu büyük deprem üretebilir. Girit yakınlarında geçmişte 8 büyüklüğünün üzerinde deprem üretilmiş, her an 7 üzerinde deprem olabilir. Bu tehlike denizden gelir. Ayrıca Akşehir ve Fethiye Burdur zonu deprem ürettiğinde Antalya ciddi şekilde etkilenir.” ifadelerini kullandı.

DEPREM BEKLENEN BÖLGELER!

Diğer deprem beklenen bölgeler hakkında da değerlendirme yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Kahramanmaraş depremleri öncesinde yıllarca uyarmıştım. Şimdi ise Tunceli, Pülümür, Bingöl yöresinin tehdit altında olduğunu düşünüyorum. Erzincan ile Bingöl, Karlıova arasında Kuzey Anadolu Fayı’nın bir kısmı geçiyor. O fay en son 1794 yılında kırılmış ve 7,2 büyüklüğünde deprem üretmiş. Her 250 senede bir orada deprem oluyor. Bundan dolayı bölge için endişe duyuyoruz.

6 Şubat depremleri ile Arap levhası Doğu Anadolu’ya doğru 7-10 metre kaydı ve sıkıştırdı. Kahramanmaraş’tan Hakkari’ye kadar olan kentlerde deprem riski arttı. Doğu Anadolu Fayı, Kahramanmaraş’ın kuzeyi, kuzeyinden Adana havzasına saçaklanıyor. 6 Şubat depremleri Adana’ya giren faylara stres yüklemiş olabilir. O bölgelerin de çok dikkatli olmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.